Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Не спира потокът от бежанци от Източна Украйна към Русия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Въпреки обявеното в Източна Украйна примирие, потокът от бежанци към Русия не спира. Само през последното денонощие границата са пресекли хиляди хора.

Общият брой на украинските бежанци, потърсили помощ в Русия, надвишава 14 хиляди души. Близо половината от тях са деца. Към съществуващите 211 пункта за временно настаняване през последните дни бяха оборудвани и шест мобилни пункта с възможност там да намерят убежище още 3 хиляди души.

В редица гранични зони в Ростовска област и в Ставрополския край от няколко дни е въведено извънредно положение. По този начин автоматично се задействат средства от резервния фонд за създаване на необходимите условия за приемането на идващите от Украйна хора. Повечето от тях заявяват, че са в Русия временно и искат да се завърнат по домовете си веднага след като обстановката там се нормализира.

За да бъде намален бежанският натиск в крайграничните региони, Министерството на извънредните ситуации е организирало шест "въздушни моста" и търсещите убежище хора се превозват до централните райони на Русия, където също се създават пунктове за временно настаняване. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!