Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Путин е предложил да бъде отменено постановлението за използване на въоръжените сили на територията на Украйна

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руският президент Владимир Путин е предложил на Съвета на федерацията да отмени постановлението за използване на руските въоръжени сили на територията на Украйна.

Своето предложение руският лидер е отправил в писмо до Горната камара на Руския парламент, непосредствено преди да отпътува на официално посещение в Австрия. По думите на президентския говорител Дмитрий Песков, целта е да се нормализира обстановката и да се урегулира ситуацията в източните региони на Украйна. Предложението на Владимир Путин цели също така да подкрепи започналите снощи тристранни преговори, съобщи още Песков.

Очаква се още утре Съветът на федерацията да обсъди отмяната на постановлението за използване на въоръжените сили на Руската федерация на територията на Украйна. Тази мярка беше приета през март и на практика даваше право на руския президент да прибегне до военна намеса в съседната държава до нормализиране на обществено-политическата обстановка там.

Руските комунисти вече разкритикуваха предложението на Владимир Путин като заявиха, че то не е своевременно и призоваха президента към по-решителни действия за защита на руското население в Украйна.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!