Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фолклорни танцови групи от девет държави се надпреварват в 18-ия Международен фолклорен фестивал "Витоша"

От 26 до 30 юни в София ще се проведе 18-ото издание на Международния фолклорен фестивал "Витоша". Това съобщиха от пресцентъра на Столична община.

Фестивалът се осъществява в подкрепа на кандидатурата на София за Европейска столица на културата - 2019.

В атрактивната тридневна фестивална програма ще вземат участие танцови ансамбли от България, Турция, Полша, Косово, Панама, Индия, Босна и Херцеговина, Македония и Чехия. Съставите ще имат възможност да представят най-доброто от фолклорната съкровищница на своята страна на три столични сцени едновременно - лятната сцена в Борисовата градина, Дома на културата „Красно село" и Народното читалище „Витоша" - кв. „Павлово“.

Освен фестивалните изяви за столичани и гости ще представлява изключителен интерес дефилето на участниците в национални носии, което ще се състои на 27 юни (петък) от 18:00 часа.

Програмата ще бъде открита от представителен състав на ансамбъл „Филип Кутев", след което изяви ще имат всички участници във фестивала. Ще бъде пресъздаден и оригинален български ритуал - сватба. И следващите две фестивални вечери ще бъдат наситени с народни танци, ритми и обичаи. А всяка вечер от 22:00 часа в двора на Читалище „Витоша" зрителите ще могат да се наслаждават на автентични нестинарски танци.

За гостите от чужбина е подготвена интересна съпътстваща програма - запознаване със София, пикник и засаждане на дърво на Витоша, посещение в Националния исторически музей и др.

Пълната програма на фестивала
26 юни, четвъртък:

20.00 ч. – Творческа вечер на участващите във фестивала – сцена НЧ „Витоша”, кв. „Павлово” 
22.00ч. – Нестинари и фолклорна дискотека – сцена НЧ „Витоша”, кв. „Павлово”

27 юни, петък:

16.00 ч. – Концерт на ансамблите от Турция, Босна и Херцеговина, Полша, Косово, Панама, Индия, Македония,Чехия и България – сцена ОКИ „Красно село”
18.00 ч. – Дефиле: НДК – сцена „Борисова градина” /по бул. „Витоша”, Президентство, Народно събрание, Софийски университет, Орлов мост, Борисова градина/ 
В дефилето присъства и сватбена церемония на оригинална българска сватба 
19.30 ч. – Официално откриване – Лятна сцена в Борисова градина 
1-ва част – " България поздравява света” – с участието на фолклорни ансамбли от София – „София-6”, „Искрица”, „Зорница”, ФТА „Светлина” , „Боговица” и със специалното участие на Държавен ансамбъл „Филип Кутев”
2-ра част – "Светът поздравява България" – с участието на всички гостуващи ансамбли 
22.00 ч. – Нестинари – сцена НЧ „Витоша”, кв. „Павлово”

28 юни, събота:

19.00 ч. – Концерт на ансамблите от Косово, Панама, Индия и България – Лятна естрада в Борисовата градина 
19.00 ч. – Концерт на ансамблите от Чехия, Босна и Херцеговина и България – Сцена ОКИ „Красно село” 
19.00 ч. – Концерт на ансамблите от Турция, Полша, Македония и България – Сцена НЧ „Витоша”, кв. „Павлово” 
22.00 ч. – Нестинари – Сцена НЧ „Витоша”, кв. „Павлово”

29 юни, неделя:

19.00 ч. – Официално закриване на фестивала – Сцена НЧ „Витоша”, кв. „Павлово” – Конкурс “Мома Вита, момък Люлин” и Гала спектакъл на участниците във фестивала




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!