Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Във Видинско протестират срещу предприятие за преработка на гуми

с. Сланотрън
Снимка: РАДИО ВИДИН

Жители на пет видински села протестираха срещу изграждането на предпрятие за преработка на автомобилни гуми в района. 

Около 100 човека от видинските села Сланотрън, Кошава, Кутово, Антимово и Гомотарци протестираха мирно днес срещу изграждането на инсталация за преработка на отпадъчни автомобилни гуми в землището на село Сланотрън, община Видин. Протестната акция е предупредителна, посочи председателят на "Екогласност" във Видин инж. Емил Георгиев:
Днес ние показваме характер, че ще защитаваме правата си докрай. Дали сме срок на кмета на общината, на председателя на Общински съвет, дали сме срок на директора на Регионалната инспекция по опазване на околната среда, на Министерството на околната среда до 31 август, ако не се прекрати действието на разрешителното за построяването на този цех за изгаряне на гуми, ако до 31 не се отнеме разрешителното, ние след 31-ви си запазваме правото да блокираме въобще входа-изхода от България, към България. 
Хората вече усещат неблагоприятно влияние върху здравето си, категорична е Елена Светославова от село Сланотрън.
Предприятието за преработка на автомобилни гуми започна работа в началото на месец декември миналата година върху 20 дка закупен имот. Това е поредният протест на жителите на Сланотрън и околните села, които са засегнати от дейността на фирмата.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!