Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия призова да не се преувеличават възможностите на Кремъл да оказва влияние на сепаратистите в Украйна

Русия
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия призова да не се преувеличават възможностите на Кремъл да оказва влияние на сепаратистите в Украйна. Президентският говорител Дмитрий Песков заяви пред руски медии, че Москва не може да нарежда на опълченците от Донецката и Луганската народна република какво да правят, но може да отправя към тях призиви и да използва своето политическо влияние, което обаче не бива да се преувеличава.

В тази връзка прессекретарят на Владимир Путин за пореден път посочи, че Русия не е страна във вътрешния конфликт на територията на Украйна. Дмитрий Песков подчерта важното значение, което президентът Путин отдава на предложението да бъде създаден с активното участие на ОССЕ механизъм, който да е способен да контролира дали дадено примирие се спазва.

Друго важно решение е съгласието на Москва да засили охраната на границата с Украйна, откъдето, според Киев и Запада, проникват доброволци и оръжие на територията на източна Украйна. Путин дори е готов да допусне украински граничари и наблюдатели от ОССЕ на руска територия за съвместен контрол в районите, където украинските гранични пунктове са в ръцете на сепаратистите.   


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Европейският съюз ще решава днес дали да засили санкциите срещу Русия заради украинската криза

Европейският съюз ще решава днес дали да засили санкциите срещу Русия заради украинската криза, съобщи германският депутат Норберт Рьотген . Рьотген, който оглавява комисията по външни работи в Бундестага, коментира пред "Дойчландфунк", че допълнителните..

публикувано на 01.07.14 в 10:00