Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Николай Добрев: Има активни свлачища в кв. "Аспарухово"

Снимка: БГНЕС

Има наличие на активни свлачища. Те обхващат и двата бряга на дерето и засягат и жилищни квартали. Видяхме също, че свлачищният откос е достигнал до някои къщи и начално образуване на пукнатини, които застрашават по-горната част от откоса, т.е. налице е опасност от разширяване на свлачището нагоре по склона. Това заяви в предаването "Хоризонт до обед" доц. Николай Добрев от Геологическия институт при БАН, който бе във варненския квартал "Аспарухово", където беше заради активизиралите се там свлачища след наводненията. Той обясни, че има пукнатини, които пресичат къща.

Инж. Олег Колев
от Община Варна добави, че експерти правят различни проучвания за определяне на общата устойчивост на територията. Те ще доведат до една оценка за опасността от свлачищни процеси. Следващата стъпка от проучването ще бъде райониране по пригодни за застрояване места. Това проучване ще ни послужи да определим и да вземем технически решения, които да послужат за преодоляване на пораженията и за осигуряване на защита на хората, които живеят там, от бъдещи негативни природни явления и процеси, посочи Колев. Същевременно се правят хидроложки проучвания на платото над свлачището. На базата на резултатите от него ще се вземе решение за самото свлачище, за отводняване на терена, който е над "Розова долина" и предизвика свлачището, което вече доби едни размери от около 500-600 метра и става застрашително, обясни той.

Колев каза също, че на 90% дерето е изчистено: Опитваме се по максимален начин да осигурим проходимостта на двете дерета, за да няма опасност от бъдещи такива поражения. Имаме проблем с горната част, защото голяма част от водосборната зона на двете дерета попада в горски масив и не е собственост на общината. Теренът е към Държавното горско стопанство.

Доц. Добрев посочи, че в момента са регистрирани около 1700 свлачища: Това са свлачища в урбанизирани територии. Има свлачища, които са по железопътната и пътната мрежа, има такива, които засягат горския фонд. За съжаление, не всички свлачища са регистрирани. Ние не знаем за всички случаи, които съществуват. За тази цел е нужно и общините да ни дадат информация къде какви свлачища има. Също така е много важно да се знае къде може да възникне свлачище.

Другият град, който пострада най-сериозно след поройните валежи, е Добрич. Там ситуацията продължава да е тежка. Ива, която е администратор на Фейсбук групата "Да помогнем на Добрич", каза, че има десетки случаи на хора, които се отзовават и помагат, с каквото могат, на пострадали от наводненията в града. В момента хората имат нужда от електроуреди, мебели, легла, матраци и всичко, необходимо за обзавеждането на един дом.

Интервютата чуйте от звуковите файлове.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

До 20 дни ще бъдат готови пробите за свлачищните процеси в кв. "Аспарухово"

В район "Аспарухово" няма регистрирани случаи на хепатит А, стана ясно след заседание на кризисния щаб във Варна. По данни на Регионалната здравна инспекция, в града няма и заболели от салмонелоза. От инспекцията са категорични, че в момента няма данни за..

обновено на 02.07.14 в 13:01