Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бойко Пенков прогнозира задълбочаване на проблема с финансирането на болниците след октомври

Снимка: БГНЕС

Заместник-министърът на здравеопазването Бойко Пенков прогнозира, че проблемът с финансирането на болниците ще се задълбочи от октомври до края на годината заради дупката в бюджета на Здравната каса.

Дефицитът е близо 0,5 милиарда лева. Ако няма актуализация, каквато не се предвижда към момента, разсрочено до септември ще се изплатят само надлимитните средства, разходвани до юни, посочи Пенков:

Надзорът се събира, за да утвърди прогнози до края на годината в рамките на съществуващите средства. Те ще бъдат определени за болница по болница или каса по каса. Всеки ще знае на какво може да разчита твърдо в рамките на тези прогнози. Допълнително, извън прогнозите, свежи пари ще се получат - за месец май ще получат парите от надпрогнозната стойност през август, за месец юни ще си ги получат през септември, така че тогава ще има извън прогнозата, която ще покрива автоматично, ще има допълнителни средства. Октомври и ноември ще бъдат проблемни. Там ще трябва да се кара само в рамките на прогнозите.

В сряда финансовият министър Петър Чобанов успокои, че Здравната каса ще получи допълнителни пари от осигурителни вноски. Те обаче могат да се използват едва в края на годината.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!