Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Синдикатите и бизнесът притиснаха Борисов за кворума

| обновено на 08.07.14 в 15:36

Във взаимно мълчание по проблемите се обвиниха ГЕРБ, работодатели и синдикати. От ГЕРБ казаха, че организациите са мълчали за провежданите от правителството на Орешарски политики, а в разпространените декларации не са персонализирали вината на сегашното правителство. Работодатели и синдикати пък настояха ГЕРБ да присъстват в залата, за да има кворум по важните закони поне в последните дни на това Народно събрание. Няма парламентарна култура, беше бележката към политиците на Божидар Данев, изпълнителен председател на Българската стопанска камара, която обиди Бойко Борисов.
Няма защо да се криете. Трябва да излизате в парламента и да ви виждаме. Трябва да се работи в парламента, за да се предава политическа култура, каза Данев.

Синдикатите припомниха, че по времето на ГЕРБ също е имало непопулярни мерки, които Симеон Дянков е провеждал, но според президента на КНСБ Пламен Димитров, трябва да се гледа напред. Той каза, че е важно да се посочи как да се решат проблемите в три сектора - енергетика, пенсионна система и здравеопазване. Орешарски е и лош, но той се справяше със ситуацията, каза Пламен Димитров. Следващото правителство ще наследи спадаща икономика и заетост.

Ние не сме съгласни, че държавата е фалирала или е пред фалит, каза Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал.
Ние не очакваме от партиите да се харесват или обичат, но очакваме да си говорят. Очакваме от вас да работите, очакваме от вас да не нагнетявате напрежениео. Вие сте виновни с това, че казвате, че държавата ще фалира.

Господин Велев, я се дръжте прилично. Проведените три-четири ли са вече на брой консултации, на които извънпарламентарни партии си направиха много евтин пиар, че от тях зависило, те решили, те принудили, нали знаете - нечестивците говорят, написаното остава. Ние, утре в 9.00 часа, ако това е дневният ред, ще бъдем в парламента, ако управляващите дойдат на работа, ще гласуваме това, което Миков ни е предложил. Всички други движения по този дневен ред ще считаме за провокация към нас, каза Бойко Борисов.

Той допълни, че ако утре в дневния ред на парламента присъстват и предложените от ГЕРБ точки за промени в бюджета за Здравната каса и промените за държавния бюджет, ще направят и кворум. Борисов попита с остър тон представителите на синдикатите и работодателите защо са си замълчали за редица политики на правителството и защо в срочната декларация на синдикатите вината за ситуацията не е персонална.

Президентът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев обясни: В случая ние сме казали политици, защото липсата на кворум не дава възможност да се стартират определени процедури. Ако има този кворум, ние не спорим какви ще са вашите различия. Те са си съвсем обективни. Вие си имате аргументите. Иначе те се оправдават с това, че с това, че няма как да направят заседанието. Значи ние към това призоваваме.

Борисов отвърна: Ако може без кворум, като първа политическа сила, ГЕРБ щеше да управлява. Какъв кворум искате? От опозицията - кворум. Къде опозицията прави кворум?




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

ГЕРБ, БСП и ДПС се разбраха за програмата на парламента

БСП, ДПС и ГЕРБ успяха да постигнат съгласие на политическите консултации при председателя на парламента Михаил Миков за приоритетите в законодателната дейност. Утре Народното събрание ще  започне работа с програмата, гласувана миналата сряда. Партия..

обновено на 08.07.14 в 13:11

Поредица консултации за работата на парламента до края на мандата

Поне три консултации за приоритетите на парламента до края на мандата ще се проведат днес. Председателят на Народното събрание Михаил Миков покани лидерите на парламентарните партии, за да обсъдят дневния ред за пленарната седмица. Инициативата дойде от..

публикувано на 08.07.14 в 07:38

Надзорният съвет на НЗОК иска увеличение на бюджета с 328 млн. лева

Предложението за актуализацията на бюджета на Националната здравна каса вече е внесено в Министерството на здравеопазването, предстои министър Таня Андреева да го внесе за обсъждане в МС. Това стана ясно след заседание на Надзорния съвет на Касата. До..

обновено на 08.07.14 в 15:51