Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разглеждането за актуализация на бюджета на НЗОК не фигурира в дневния ред на днешното заседание на НС

Снимка: Капитал

В официалния дневен ред на днешното заседание на правителството не фигурира разглеждането на проекта за актуализация на бюджета на Националната здравна каса. Очакванията от вчера са, че одобрените от Надзорния съвет на Касата промени ще бъдат внесени чрез министъра на здравеопазването. Възможно е точката допълнително да влезе в дневния ред на правителственото заседание. 

ГЕРБ, БСП, ДПС и синдикатите се обявиха за актуализация на бюджета на НЗОК. Министерсвото на здравеопазването също подкрепи искането. Надзорният съвет на Касата настоява за увеличение на парите с 328 мил. лева, припомни председателят на Съвета и заместник-министър на здравеопазването д-р Бойко Пенков. Той обясни, че държавата не може да осигури повече от 200 млн. лв., като останалите пари трябва да се вземат от здравни вноски.

Според изпълнителния директор на НАП Бойко Атанасов, който е член на Надзорния съвет на Касата, за първото полугодие са събрани с 100 млн. лв. повече здравни вноски в сравнение с миналата година, а очакванията са преизпълнението на здравните вноски към края на годината да е между 55 и 70 млн. лв.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!