Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Организацията за ислямско сътрудничество обсъжда акция за прекратяване на израелската офанзива срещу "Хамас"

Халед Мешаал
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Организацията за ислямско сътрудничество ще обсъди международна акция за прекратяване на израелската офанзива срещу "Хамас" в Ивицата Газа.

В Ню Йорк Съветът за сигурност на ООН ще се събере, за да обсъди нарастващото напрежение между израелци и палестинци. Според дипломати възможно е генералният секретар на Организацията Бан Ки-мун да говори пред 15-членния Съвет.

Палестинското движение "Хамас" постави на Израел две условия, за да прекрати обстрела си срещу израелската територия, съобщи ИТАР-ТАСС.

Нетаняху трябва да прекрати войната срещу палестинския народ в Газа и на Западния бряг и да промени заселническата политика и политиката по отношение на задържаните лица, каза лидерът на движението Халед Мешаал.

В момента се водят активни контакти и консултации със западни и арабски посредници с цел прекратяване на огъня и от нас се иска да спрем в замяна на примирие. На това ще отвърнем: първо окажете натиск върху Нетаняху и го заставете да прекрати агресията, добави лидерът на "Хамас".

През вчерашния ден израелски въздушни удари разтърсваха Ивицата Газа на всеки няколко минути, а бунтовници продължаваха да изстрелват ракети срещу вътрешността на Израел. Според палестински източници при бойните действия в доминарания от групировката "Хамас" анклав са загинали най-малко 47 души.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!