Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петима души от Розино са приети в Карловската болница, след като яли варена царевица, купена от уличен продавач

Снимка: РАДИО ВИДИН / Снимка: БГНЕС

Петима души от село Розино, сред тях и деца, са приети в Карловската болница със симптоми за хранително отравяне, след  като са консумирали варена царевица, купена от уличен търговец. Състоянието им не е критично. Общо 28 души, са били изследвани в амбулаторията на болницата, но  останалите не са били хоспитализирани. Предстои проверка на случая от Агенцията по храните.

При пристигането си късно вечерта в болницата, пациентите са се оплакали от гадене и болки в корема, но не са имали температура. Те обяснили, че са консумирали варена царевица, закупена от уличен търговец в селото, съобщи д-р Моника Троянчева, директор на Дирекция "Надзор над заразните болести“ към Регионалната здравна инспекция. 

Преминали са през амбулаторията. Само пет са хоспитализирани с интоксикация. Всички са от малцинствен произход и сравнително, вече са добре. Няма опасност някаква сериозна за тях.

Троянчева предупреди, че особено през летните месеци, хората трябва да бъдат внимателни и да избягват покупката на хранителни продукти със съмнително качество от нерегламентирани търговци. Колкото до царевицата, която е била предлагана в Розино, предстои след постъпването на официалната информация в Агенцията по храните, инспекторите да извършат проверка. Директорът Иван Шиков обясни, че в случая трябва да бъде издирен уличният търговец, за да се извършат проби и анализи и се установи дали въпросният продукт е причинил натравянето. Освен това трябва да се провери дали търговецът има регистрация и разполага ли с документи за произхода на стоката .




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!