Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валерий Иванович: Операцията в Източна Украйна е планирана отдавна

| обновено на 12.07.14 в 12:50
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Според жителя на град Горловка Валерий Иванович операцията в Източна Украйна е планирана отдавна.

В интервю за "Хоризонт" той каза, че политиката играе много силна роля в случая, а големите залежи на въглищата не са повлияли особено върху мотивацията за силовите действия:

Мисля, че това беше планирано отдавна. Много местни власти и силови структури дори не се съпротивляваха, а всъщност нашите шахти не са в най-доброто състояние. Те трябва да се модернизират, да се инвестира в тях. Сега не са нужни на когото и да било. Според мен в случая играе много силно политиката - да се внесе смут в обстановката, да има нестабилност.


Хората в града живеят в страх под влиянието на информационната война, която води руската телевизия, каза той. Украинските канали са унизени и наричани продажни в Горловка, а руската телевизия вещае за наказателна операция на властите от Киев в града. Част от хората вярват на сепаратистите. Отцепниците са се появили изненадващо и полицията не е успяла да реагира, допълни той:

Според косвената инжормация, всички нишки водят към Руската федерация. Кой би могъл да даде толкова оръжие? Опълченците разхождат купища автомати с коли. Имат и бронирана техника. Да не би да са я купили в супермаркетите?

Горловка живее пълноценен живот през деня, детските градини работят. Учителите вече са във ваканция. Заплатите на всички служители в бюджетните предприятия са преведени, каза Иванович.  Според него, мнозинството от хората искат градът да остане в Украйна.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!