Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Увеличават се украинските бежанци в Русия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Продължава да нараства броят на украинските бежанци, които търсят убежище в Русия. Само през последните два дни границата са прекосили няколко хиляди души. Общият брой на украинските бежанци, които вече се намират в пунктовете за временно настаняване, се е удвоил за последните три седмици и вече надхвърля 21 хиляди души. Те са настанени в 30 региона на Русия, предимно в Централния, Южния и Северо-Кавказкия федерален окръг, а също така в Крим. Украинските граждани имат право на престой в Русия не повече от 90 дни, но заради създалата се ситуация, този срок беше увеличен двойно.

Освен това Федералната миграционна служба предлага за бежанците от Украйна да бъде опростена процедурата за получаване на руско гражданство. Във връзка със засилващата се бежанска вълна във Вологоградска, Ростовска и Астраханска област, както и в Ставрополския край, Калмикия и Севастопол остава в сила въведеното преди време извънредно положение. Това дава възможност на местните власти да използват средства от резервния фонд за създаване на необходимите условия за приемането на идващите от Украйна хора.

По данни на граничните власти, от началото на годината 2,5 милиона украински граждани са влезли в Русия, като два милиона са се завърнали обратно, а 450 хиляди са предпочели да останат. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Украйна и НАТО обсъдиха задълбочаване на специалното си партньорство

Украинският външен министър Павло Климкин и генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен обсъдиха в Брюксел перспективите за задълбочаване на отношенията на специално партньорство на Киев с алианса. Климкин също така е осведомил Расмусен за..

публикувано на 12.07.14 в 11:03

ЕС добави още 11 имена към списъка на хора със замразени активи и забрана за пътуване заради конфликта в Украйна

Европейският съюз добави още 11 имена към списъка на хора със замразени активи и забрана за пътуване заради подкопаване на териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна. Така общият брой на персонално санкционираните заради..

публикувано на 11.07.14 в 15:25

Руските специални служби задържаха деветима диверсанти от Украйна

Руските специални служби са задържали деветима граждани на Украйна, които са заподозрени в подготовката на диверсии. Предполагаемите диверсанти са на възраст от 20 до 46 години и били арестувани в един от крайните квартали на Москва - "Жулебино", където..

публикувано на 11.07.14 в 11:59