Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фирми за изкупуване на черни и цветни метали блокираха "Капитан Андреево"

Снимка: БГНЕС

Представители на фирми за изкупуване на черни и цветни метали блокираха със специализирани камиони граничния пункт "Капитан Андреево". Протестиращите бяха категорични, че ще останат на границата, докато не получат отговор от управляващите кога ще бъде променен Законът за управление на отпадъците. 

Първата блокада на границата с Турция беше в 11 часа за около 10 минути. Тогава хората преградиха с телата си пътя и спряха движението. Причина за недоволството е влизащият от днес Закон за управление на отпадъците, който забранява да се изкупуват метали от физически лица. Хората могат да предават метални отпадъци на общините, които, от друга страна, все още нямат лицензирани площадки и фирми за изкупуване на метали.

За да се срещне с протестиращите, на граничния пункт пристигна заместник-областният управител на Хасково Иван Станчев. Посещението му не успокои страстите и протестиращите извадиха камионите на пътя. Десетки тежки камиони за превоз на скраб останаха на платното и не пропускат никого в двете посоки. Блокадата е в продължение на повече от километър.

Влезлият в сила днес нов Закон за отпадъците обрича на фалит много от фирмите в бранша. Според асоциацията им в този отрасъл са вложени повече от два милиарда и половина инвестиции през последните години. С парите са реконструирани около 900 площадки за изкупуване на черни и цветни метали. 20 хиляди души там са на трудови договори. Очаква се в близките дни поне 6 хиляди да бъдат уволнени



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!