Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипърски и американски части участват във военно учение в Средиземно море

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Многонационално военно учение с участието на военноморски и военновъздушни сили на Кипър и САЩ се провежда край бреговете на Кипър в Средиземно море. Целта е проверка на готовността за спасителни операции при големи морски катастрофи и аварии с търговски или пътнически кораби в района.

Спасителни действия след авария на кораб в Средиземно море, издирване на корабокрушенци, оказване на медицинска помощ и евакуация на пострадали осигуряват днес части на военноморските и военновъздушните сили на Кипър и САЩ. Операцията е в рамките на съвместно военно учение между двете страни, като “морското произшествие” е в района между Кипър и Ливан.

Целта на аварийните тренировки е подготовка на персонала на спасителните мисии и военните сили за ефективно реагиране в хуманитарни операции на територията на Кипър и в Източното Средиземноморие като цяло, заявиха от Министерството на отбраната на Кипър.

Учението ще насърчи по-нататъшното развитие на сътрудничеството между силите на участващите държави, за да се сведе до минимум времето за реакция в критични ситуации. Като такива бяха посочени евентуални случаи на тежки аварии на търговски или пътнически кораби в региона.

Днешното учение е второто за тази година, провеждано от военноморските сили на Кипър и САЩ по въпросите на сигурността в района. Първото беше през април, когато военноморски и военновъздушни сили на четири държави – САЩ, Израел, Гърция и Кипър, действаха след "сериозен инцидент", възникнал в открито море и свързан с работата на газовите платформи в Източното Средиземноморие. Целта беше подготовката за незабавна реакция при извънредни ситуации на борда на кораби и сондажни платформи.

По време на визитата си в Никозия през май тази година вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън подчерта важната геостратегическа роля, която Кипър може да играе за постигането на сигурност, мир и стабилност в региона на Източното Средиземноморие. Той става изключително важен заради находищата на газ в акваторията на Израел и на Кипър. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!