Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдив в заключителния етап за „Европейска столица на културата 2019”

Снимка: БТА

Пловдив предаде в Министерството на Културата апликационната книга, с която градът ще участва в заключителния етап от надпреварата  „Европейска столица на културата 2019”.

От днес пловдивчани могат да се запознаят с обобщения вариант на концепцията в Интернет. Тя съдържа  60 проекта, които се предвижда да бъдат осъществени в партньорство с над 100 партньорски организации от  35 държави.

Като припомни, че Пловдив се представи добре още при предишното разглеждане на кандидатурите и продължава състезанието в конкуренция със София, Варна и Велико Търново, заместник-кметът на града Стефан Стоянов определи изработената от фондацията Пловдив-2019-та година концепция, като балансирана, много добра и подплатена с любопитна програма.

Интересен е подходът, който възприехме още преди почти три години - да анализираме какви са силните и слабите ни страни, да акцентираме на слабите, как можем да ги разрешим. Това е в няколко аспекта - както с интеграцията на ромите и на малцинствените групи, така и ако щете с изнасянето на културно съдържание в Европа. Развиването на нови, млади публики, нови културни формати, въобще принципи на работа, които тепърва предстои да бъдат утвърждавани, както в Пловдив, така и в страната. Нашите програми, нашите идеи имат разпознаваемост. Подкрепата, която получихме от пловдивската общественост изигра изключителна роля и даде много голяма част от съдържанието на книгата.

13-членното жури ще посети Пловдив в края на август, а на 5-ти септември ще стане ясно кой от кандидатстващите български градове ще спечели титлата.

Статутът Европейска столица на културата 2019-та година ще имат един български град и един италиански.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!