Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължава израелският обстрел срещу Ивицата Газа

| обновено на 23.07.14 в 11:36
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Израелското правителство изглежда решено да продължи мащабната си операция срещу Ивицата Газа въпреки призивите за спиране на огъня и многобройните цивилни жертви от палестински страна. Военният натиск срещу  ислямисткото движение, което контролира палестинската територия, се засилва, но от Газа продължават да бъдат изстрелвани ракети към Израел. Редица европейски и американски авиокомпании временно преустановиха полетите си към Тел Авив. В същото време дипломатическите усилията за слагане край на конфликта за момента са в безизходица, двете страни остават глухи за призивите на международната общност.

Тази сутрин стрелба на израелски танк уби 5 палестинци, между тях две деца. Общо повече от 640 са убити и над 3700 ранени, според медицински източници, но тази цифра трудно може да се потвърди поради разрушенията и хаоса в Газа. Към неспиращите бомбардировки се прибавя и жестока хуманитарна криза. Болниците са претъпкати с ранени, а много семейства са избрали убежище около тях под открито небе, смятайки мастата за по-сигурни, но израелската армия вече е бомбардирала 5 болници, разрушени са специализирани отделения и хирургически блокове, линейки. Бомбардирано е и училище на ООН приютило 300 палестинци.

На призива за примирие на Бан Ки-Мун израелският министър-председател Бенямин Нетаняху изрази решимостта си да доведе операцията докрай, до разрушаване на тунелите и инфраструктурата на "Хамас". От своя страна ислямисткото движение продължава да изстрелва ракети и да тества противоракетната защита на Израел.

Паднала близо до летището Бен Гурион ракета накара редица авиокомпании да спрат временно полетите си към Израел, един успех в символичен план за "Хамас". Израелският президент Шимон Перез осъди решението на повечето авиокомпании да спрат полетите си до Тел Авив от съображения за сигурност. Съжалявам за решението на авикомпаниите да спрат полетите си. Истинският отговор на опасността за въздухоплаването не е да се спрат полетите, а да се спрат ракетите, които ги застрашават. Ако покажем и най-малката слабост в позицията си спрямо тези, които изстрелват ракетите, ще застрашим, според мен, въздушния трафик по целия свят.

В същото време в Кайро продължават усилията за намиране изход от конфликта. След консултации по телефон с Анкара и Доха американският държавен секретар Джон Кери е очакван днес в Израел. Палестинският ръководител Махмуд Абас предложи спиране на огъня, последвано от 5-дневни преговори.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!