Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новият председател на ВКС трябва да бъде избран на 25-и септември

| обновено на 24.07.14 в 17:24
Снимка: БГНЕС
Висшият съдебен съвет (ВСС) ще избира нов председател на Върховния касационен съд (ВКС) на 25-и септември. Eдно от имената, което почти сигурно ще бъде внесено като предложение за тази ключова позиция, е на заместник-председателя на Върховния касационен съд Павлина Панова. Петима съдебни кадровици имат готовност да внесат името ѝ.

Съдии от ВКС изненадаха членовете на ВСС с техен профил на това какъв да бъде следващият председател на Върховния съд. Най-общо казано, той трябва да има безупречна репутация, авторитет сред съдиите, етично поведение, да е познат в професионалната общност, да има активна гражданска позиция, както и да има квалификация в областта на международното право.

Малко преди избора, на 17-и септември в една от най-големите зали на Съдебната палата върховните касационни съдии са поканили всички кандидати за ключовия съдебен пост, за да ги чуят и да формират своята позиция, макар че крайното решение ще е на ВСС.

Председателят на Върховния касационен съд направи своя коментар за начина, по който ще бъде избран неговият приемник в най-конфликтната част на избора - електронно или с бюлетина. Според решението на Висшия съдебен съвет изборът ще стане електронно.

Лазар Груев обаче за пореден път акцентира върху факта, че гласуването с бюлетини е много по-демократично: 

Бюлетината осигурява юридическия смисъл на понятието "избор" според мене. Тогава ти в един и същи момент казваш "да" за единия и "не" за другия, без да знаеш каквото и да е становище на другите и пускаш бюлетината. Впрочем вие видяхте, че в Европейския парламент се гласува с бюлетини. Българският народ гласува за българския президент с бюлетини.

Задълженията на съдебната власт са почти 7 милиона лева, съобщи председателят на бюджетната комисия на Висшия съдебен съвет Михаил Кожарeв. В последните два дни още десет съдилища и прокуратури са изчерпали тазгодишните си бюджети и вече общо 95 съдебни структури са "на червено". Той припомни, че при срещата със съдебните кадровици преди време премиерът в оставка Пламен Орешарски е обещал корекции в бюджета, но това не е било направено. Същите обещания имаше и при правителство на ГЕРБ, посочи Кожарев и добави:

Дали това не е някаква атака срещу съдебната власт? Ако е, от тук нататък целенасочена, или умишлена, или пък по друг начин изразена, но в крайна сметка нещо има, което не ми харесва и то не се харесва само на мене. Очевидно не се харесва на всички работещи в тази система, защото проблемите са сериозни.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Висшият съдебен съвет открива процедурата за избор на нов председател на Върховния касационен съд

Висшият съдебен съвет ще открие процедура за избор на председател на Върховния касационен съд. Това става четири месеца преди края на мандата на настоящия Съдия номер едно  – Лазар Груев.  Настоящата процедура за избор на "тримата първи" в съдебната..

публикувано на 24.07.14 в 08:24