Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вигенин: България е уязвима от възможни нови санкции на ЕС срещу Русия

Снимка: БГНЕС

Министърът на външните работи в оставка Кристиан Вигенин отхвърли обвиненията, че по време на мандата му България е била в международна изолация. На годишна среща в София с българските посланици Вигенин направи кратък отчет на свършеното.

Отиващият си външен министър изтъкна двустранния си диалог с държавите-членки от Европейския съюз, от Централна и Западна Европа като дефицит, който е преодолян благодарение на неговата политика. Вигенин отбеляза като "плюс" действията си за привличане на европейска помощ за справяне с бежанския поток от Сирия и подчерта добрите контакти със Съединените щати, както и отворените канали за комуникация с Русия, въпреки украинската криза. Същевременно той призна, че България е уязвима от евентуални нови санкции на Европейския съюз срещу Москва: Голямото предизвикателство пред следващото правителство ще бъдат възможните икономически санкции от страна на Европейския съюз срещу Руската федерация, които изглеждат все по-вероятни.

Кристиан Вигенин изрази надежда, че следващото правителство и парламент ще одобрят предложените от него промени в Закона за дипломатическата служба, които намаляват на десет процента квотата за политически назначения на външни хора за посланици.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!