Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гюнтер Йотингер: ЕС не трябва да оказва техническа помощ на Русия за разработването на арктически петролни и газови залежи

Гюнтер Йотингер
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер заяви, че ЕС не трябва да оказва техническа помощ на Русия за разработването на арктически петролни и газови залежи.

"Ако не се стремят към мир в Източна Украйна, ако решително не се опитат да направят нещо, за да се предотврати нарастване на напрежението, тогава нямаме причина да им помагаме за растежа на промишлеността им и да развиват нови газови и петролни ресурси," отбеляза Йотингер, допълвайки, че оборудването за този сектор може да бъде включено в списъка със санкции.

Йотингер съобщи също, че се надява през следващите седмици да бъде постигнато споразумение между Украйна и Русия за доставките на природен газ. Той обаче не уточни кога могат да бъдат възобновени тристранните преговори с участието на ЕС, Русия и Украйна.

По-рано, по време на работната среща на президентите на НАТО-вските страни от Централна и Източна Европа, проведена във Варшава, президентът  Росен Плевнелиев коментира, че събитията в Украйна са доказателство за това, "че не можем да приемаме за даденост мира и сигурността в Европа".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!