Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът настоя за отваряне на досиетата на КТБ и смяна на управителя на БНБ Иван Искров

Снимка: БГНЕС

В обръщение към депутатите в Народното събрание президентът Росен Плевнелиев настоя за отваряне на досиетата на КТБ и смяна на управителя на БНБ Иван Искров. Държавният глава поиска и пълна актуализация на бюджета. Според Плевнелиев актуализацията на бюджета на държавата и на Здравната каса са най-важните задачи на Народното събрание, които то трябва да изпълни, преди да бъде разпуснато. Важно е хората да не понесат негативите от сложната политическа ситуация, каза Плевнелиев. Актуализацията на бюджета, на държавата и на НЗОК е сред най-важните задачи, които Народното събрание може да реши в следващите дни. Нека ревизираме бюджета заради пациентите, заради болниците, заради общините. Именно по тази причина се надявам парламентът да вземе и решение, с което да даде възможност на служебното правителство, в случай на нужда, да води преговори, да сключва договори и споразумения с други държави, международни институции и организации, за външни заеми по необходимост, за стабилизация и социална защита. 

Росен Плевнелиев препоръча да се направи обективна, а не политическа оценка на приходите, на разходите и на риска. И посъветва политиците да платят 200 млн. лева сега, за да се ускори усвояването на оставащите 6 милиарда лева до края на 2015-а година.

Важен момент в изказването на президента беше темата за състоянието на Корпоративна търговска банка. Той настоя за пълно отваряне на финансовите досиета на КТБ: Децата ни няма да ни простят, ако не отворим досиетата КТБ. Ако допуснем истината за КТБ да бъде заметена, изтъргувана, ако превърнем досиетата КТБ в новата златна мина за изнудване на политици, както досиетата на ДС досега, това ще бъде стратегическа грешка за държавата. По думите на президента, с този си ход българската държавност има възможност да направи смел скок напред в очите на гражданите: БНБ, КФН, Национална агенция по приходите, прокуратурата, Комисията за предотвратяване на конфликт на интереси, Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество са длъжни да координират действията си и да си свършат работата докрай. Това означава пълен преглед на активите, оценка на кредитите и обезпеченията по тях, кредит по кредит чрез български и международни одитори. Да се оцени точно дали има и колко е голяма дупката в тази банка. Ако има дупка, къде са отишли парите? Чрез механизмите на международната правна помощ за броени месеци може да се провери офшорка след офшорка, актив след актив, къде и кой е крайният получател и да му се потърси отговорност. 

Държавният глава призова депутатите в последните работни дни да внесат и допълнителна сигурност в банковата система и регулатора й - БНБ, както и да се произнесат възможно най-скоро по кадровия проблем там. Президентът открито подкани парламентът да смени ръководството на БНБ, като обрисува ситуацията - обвиняем подуправител, който е и в отпуск - Цветан Гунев, а от друга страна, управителят на БНБ поиска да подаде оставка.

Атанас Мерджанов от БСП се противопостави на поисканото от Росен Плевнелиев извънредно правомощие на служебния кабинет да тегли заеми. Несъгласието на левицата да подкрепи актуализацията на държавния бюджет в залата обаче стана повод за размяна на остри реплики. Няма никакви обективни причини за радикални промени в държавния бюджет към настоящия момент, каза Мерджанов: Въпреки приказките за разруха и огромни дупки в бюджета, истината е, че няма никакви обективни причини за радикални промени в този бюджет към настоящия момент. Такива са допустими само по отношение на бюджета на НЗОК, както нееднократно сме го заявявали. Актуализацията на държавния бюджет не е акт, който следва да се гласува набързо, по неясни причини. Това не са мои думи, това са думи на самия президент, който точно преди една година наложи вето над закон за актуализация на бюджета именно с тези аргументи. 

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов каза, че за да има спокойствие, ще оттегли предложението си Здравната каса да получи повече пари, отколкото предложените от Министерския съвет при актуализацията на бюджета. Ще ви обвиня срещу стабилността на държавата, че работите в момента. Дайте поне на вашето правителство да гласуваме бюджета, ако и него не искате, на вашето правителство да си гласувате бюджета, вие трябва да ни обясните как това правителство е стояло една година на власт и защо, щом не е ваше. Целта е била да унищожите ГЕРБ. Понеже вие не можете, сте помолили по-големия батко от ДПС да свърши тази работа.

Критики към БСП по отношение на бюджета дойде и от Йордан Цонев от ДПС: ДПС няма да бламира кабинета "Орешарски". Не ДПС върши предателство към този кабинет, а Коалиция за България. Сега има политическа криза, парламентарна криза и предсрочни парламентарни избори. Това е допълнителен дестабилизиращ фактор за бюджета и рисковете, които изброих, предполагат, че ако сме държавници и мислим за стабилността на публичните финанси и мислим за стабилността на държавата, ще подкрепим внесения от кабинета "Орешарски" проект за изменение на държавния бюджет и на НЗОК. ДПС ще постъпи така - държавнически.

До вторник БСП трябва да помисли дали да промени мнението си и да подкрепи актуализацията на държавния бюджет. Тогава депутатите ще заседават извънредно, за да актуализират държавния бюджет и бюджета на НЗОК. Предложението за извънредното заседание дойде от ДПС.

По отношение на рокадите в БНБ - от ГЕРБ отново поискаха оставката на управителя на БНБ Иван Искров и на подуправителя Цветан Гунев и предложиха за гуверньор на банката Калин Христов. От БСП отново изтъкнаха единомислието на ГЕРБ и ДПС по този въпрос и припомниха, че БСП е за смяна на целия Управителен съвет на БНБ, но това трябва да стане в следващото Народно събрание.

БСП ще настоява пред премиера в оставка Пламен Орешарски да изтегли от парламента предложението на правителството за актуализацията на държавния бюджет. Това заяви в кулоарите Корнелия Нинова, след като беше насрочено извънредно заседание във вторник на парламента за обсъждането на актуализацията на бюджета на Здравната каса и актуализацията на държавния бюджет. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!