Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Екзакта" дава 11% разлика ГЕРБ - БСП при избори днес

Снимка: БГНЕС



11% ще бъде разликата между ГЕРБ и БСП в полза на партията на Бойко Борисов, ако изборите са днес, сочи изследване на социологическата агенция "Екзакта Рисърч Груп".

26% от българите казват, че ще гласуват за ГЕРБ, 15% за БСП, а за ДПС - 7%. В парламента ще влязат още Реформаторският блок и "България без цензура", които биха спечелили съответно 6 и 5 на сто от гласовете на хората. 

Според директора на агенцията Лидия Йорданова в средата на юли "Екзакта" регистрира силен спад в доверието към работата на основните институции: 
Става дума за дъно на доверие спрямо началото на прехода. Рекордно нисък е делът на българите, които в момента подкрепят работата на Народното събрание - 8,5%. Правителството на Пламен Орешарски след една година управление е одобрявано днес от 17%. Прокуратурата губи 10% одобрение, а неодобрението към нея нараства с 8 на сто. Със 7 на сто нараства неодобрението и към работата на съда. 
Според социологическото изследване най-много българи предпочитат Кристалина Георгиева за еврокомисар. БНБ е одобрявана от една трета от българите, но управителят й Иван Искров се ползва с по-ниско доверие.

Изследването на "Екзакта" е проведено в периода 10-15-и юли.

Подробности чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!