Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Орешарски: Внесохме обмислено искането за актуализация

Снимка: БГНЕС

Премиерът в оставка Пламен Орешарски даде да се разбере, че едва ли ще оттегли внесения в парламента законопроект за актуализация на държавния бюджет:

Ние внесохме този вариант обмислено, а не необмислено, за да не създаваме напрежение и да позволим служебният кабинет да работи нормално. Това е в интерес на всички български граждани. Според мен никой няма интерес от допълнително напрежение. И без това напрежението не е малко.

Премиерът в оставка отново повтори, че изпълнението на бюджетите на Здравната каса и на държавата е добро, но има притеснение, че следващият парламент ще заработи едва в края на октомври.

Въпреки че гражданските организации възразяват да се взимат пари от бюджета, за да се стабилизира КТБ, Орешарски обясни, че според него и това ще се наложи: 

Въпросът е, че евентуалните потребности в момента спрямо затворената банка са по-големи, поради което изисква подкрепа и от страна на държавата. Вярвам, че БНБ ще върви към стриктно изпълнение на закона. Но вече ми сигнализираха, че то не е много сложно да се види. Като погледнете две числа, че има разминаване и че трябва подкрепа и от страна на кабинета, като минат и през предишните мерки, но се страхувам, че накрая ще стигнат и до републиканския бюджет. Това имам предвид.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!