Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ожънати са над 90% от площите с пшеница в Силистренско

Снимка: БГНЕС

Жътвата на пшеница в Силистренско е пред финал. Вече са ожънати 90 на сто от площите, при среден добив 433 килограма от декар. Производителите обаче недоволстват от ниската изкупна цена на зърното. Качеството е решаващ фактор за изкупната цена на зърното, твърди търговецът Любен Любенов.

Едно, че цените не са високи с тази изкупна кампания, но, според мен, цената отговаря на качеството на зърното тази година. В момента е 270 лева на тон за фуражно зърно.  Основно влияят международните цени.

Настоящите ценови нива обаче начисляват сериозни загуби за зърнопроизводителите. Председателят на земеделската кооперация в село Гарван Иван Добрев каза:

Дъждове в изобилие падаха. Жътвата беше много тежка, много трудна, с много улегнали посеви, с много разход на нафта. При тази цена вече от  ечемика ние ще заформим една загуба от порядъка на около 30 лева на декар, а от пшеницата ще заформим една загуба минимум 40 лева на декар

Най-потърпевши от пазарната  ситуация са дребните стопани, който не са сигурни, че ще си избият разходите. Големите производители, които имат складови бази засега  не продават в очакване на по добра цена, но и те не могат да чакат повече от месец - два, защото предстои есенната сеитба.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!