Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чрез програмно бюджетиране ще се финансира съдебната система

Съдебната власт ще се финансира в зависимост от натовареността на съдилищата и характера на делата. Това предвижда нов модел на разпределяне на средствата в системата, който ще се прилага от есента. Програмното бюджетиране ще промени изцяло сегашния подход на финансиране на съдебната система. Заимствано е от Холандия, но работи в още редица европейски държави, обясни Михаил Кожарев от Висшия съдебен съвет:

За да преценят доколко е ефективна съответната структура в холандската съдебна система, респ. в съответния съд, трябвало е да изчислят средната стойност на едно дело по групи дела, което включва разходите за енергия, за труд, за време, човешки ресурс. Образува се средна стойност на едно дело. Тази средна стойност се умножава по броя на делата, които се разглеждат от един съд за една година и от там се дават съответните средства на този съд. 
Освен свиване на разходите, реформата цели подобряване на качеството на правосъдието, главно бързината и ефективността. Резултатът в Холандия е довел и до прекрояване на съдебната карта. От пилотните институции проектът ще се разпростира върху цялата система. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!