Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна поставянето на информационни табели за исторически личности и места в центъра на столицата

Снимка: Столичната община
От днес на бул. „Васил Левски“ вече стои информационна табела, която запознава столичани, а и туристите с кратка биография за националния герой. Поставянето на таблото има за цел да привлече интереса на посетителите на града, както и да не се забравя историята и миналото ни.

Идеята е на общността "За България", които включват в проекта още редица личности и събития, на които са кръстени улици и булеварди в София. Сред тях са Васил Левски, Христо Ботев, Патриарх Евтимий, Цар Самуил, Цар Асен и др. Главен координатор на проекта е Музеят за история на София. Общо 110 информационни табели ще бъдат монтирани на бул. „Христо Ботев“, ул. „Георги Бенковски“, ул. „Шипка“, или на общо 7 пътни оси, които обхващат историческия център на града.

Табелите са на български и английски език. Те дават данни за най-важните събития и личности от българската история, чиито имена носят улиците в централната градска част на столицата. Върху тях има QR код, който води към туристическия сайт на Столичната община visitsofia.bg.

На поставянето на първата табела присъстваха кметът на София Йорданка Фандъкова, заместник-кметът по направление образование и култура д-р Тодор Чобанов, общинските съветници Малина Едрева, Вили Лилков, кметът на район „Оборище” Йорданка Фикирлийска.

Целта на проекта е да се даде информация на гражданите и гостите на града за събитията и личностите от българската история. Той е част от усилията ни да привлечем повече туристи и посетители в града“, обясни кметът Фандъкова.

Чуйте още в репортажа на Златина Йовкова.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!