Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гаврило Миле Принцип: Прадядо ми е извършил геройски акт

Наследникът на извършителят на атентата срещу Франц Фердинанд пред "Хоризонт"

Гаврило Миле Принцип

Поетът Гаврило Миле Принцип, който е наследник на извършителя на атентата в Сараево преди 100 години, когато са убити австроунгарският престолонаследник Франц Фердинанд и съпругата му, се гордее със сродството си с Гаврило Принцип. Той смята, че предшественикът му е извършил геройски акт, опитвайки се да освободи страната си от чуждото иго. 
Гаврило Миле Принцип разказа и за трудностите, които семейството му е изпитвало по време на комунизма:
Ние бяхме тормозени като фашистко семейство. Макар че дядо ми е бил част от това движение, комунистите обявиха Гаврило за такъв, но те се плашеха, защото народа, обикновените хора го обичаха  твърде много. Затова те се плашеха да променят името и значението на делото на моя роднина, и не смееха да се докосват толкова много до тази институция – Гаврило Принцип. През 1942 год. партизаните запалиха къщата на Гаврило Принцип, а повод за това е че част от профашисткото четническо движение, която минава през този край на Босна, се е снимала за спомен  с майката на Гаврило - Мария. Тя се превръща в своебразен паметник.

Твърдо убеден, че войните не могат да променят нищо, Гаврило Миле Принцип подчертава:
Ако чове,к е достатъчно мъдър, не трябва да прави от цвета на кожата или религията на другия стена през която да не може да премине и да отиде в двора на комшията си.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Бранко Богданович

Мистериозна е съдбата на оръжието от покушението срещу Франц Фердинанд

Изчезнал или откраднат е пистолетът "Браунинг 1910", с който на 28 юни 1914 година босненският сърбин Гаврило Принцип убива австроунгарския престолонаследник Франц Фердинанд в Сараево. Въпросът вълнува историци и изследователи. Белградският военен..

публикувано на 02.08.14 в 15:24