Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тревога в Турция заради вируса ебола

Снимка: ЕПА/БГНЕС
В последните дни в Турция се разрасна тревогата от евентуално проникване на вируса ебола в страната. Турското министерство на здравеопазването официално съобщи, че в страната няма регистриран случай на заболяване. Но вирусът се разпространява много бързо в страните от Западна Африка и това налага вземане на повишени мерки за безопасност. Засега Световната здравна организация не е налагала забрана за пътуване, се отбелязва още в съобщението.

Турция търгува с африканските държави и на тази база поддържа активни контакти. В страната пребивават много африкански граждани и това повишава степента на риска, отбелязват специалистите.
По нареждане на здравното министерство всички пристигащи от западноафриканските страни туристи и турски граждани вече ще бъдат подлагани на наблюдение в продължение на три седмици.

Провеждат се и курсове със здравните работници за запознаване с признаците на заразяването от вируса на ебола. В тв програми специалисти коментират, че признаците на ебола приличат на тези от други заболявания.
Твърди се,че вирусът е много коварен и първите признаци може да се появят до 21 ден от заразяването. Приканва се населението да взема мерки за поддържане на личната хигиена.

В същото време в лабораториите на турското здравно министерство се работи за намиране на ваксина срещу вируса ебола или лекарство.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!