Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Красимира Медарова ще бъде министър за изборите в служебното правителство

Снимка: БГНЕС
В служебното правителство ще има и министър, който ще отговаря за организацията на изборите. Президентът Росен Плевнелиев е издал указ, с който назначава на поста Красимира Медарова. Тя е съдия в Софийския апелативен съд, а преди това беше председател на ЦИК.

Включването на съдия в служебното правителство е обвързано с предшестващо решение на Висшия съдебен съвет. Че такъв пост ще има във втория кабинет, назначен от държавния глава, се коментираше усилено, като за него се спрягаше името на политолога-изборен експерт Димитър Димитров.

Неоповестяването на специален министър за изборите беше коментирано като самоотказ на президента заради разнопосочните реакции по повод намерението му да има нарочен министър за вота. Сега обаче се оказа, че забавянето е било по процедурни причини. Към 5 август, когато беше обявен кабинетът "Близнашки", Висшият съдебен съвет беше във ваканция, така че очевидно се е чакало назначаването на правосъден министър, който пък да свика извънредно съдебните кадровици. Вече е ясно, че такова извънредно заседание ще има в понеделник следобед. То ще е първото, ако, разбира се, събере кворум, което ще бъде председателствано от новия служебен министър на правосъдието Христо Иванов. На него трябва да се вземе решението за временно освобождаване на Красимира Медарова от поста съдия в Софийския апелативен съд.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!