Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приключва предизборната агитация преди президентските избори в Турция

Снимка: Архив
Приключва предизборната агитация в Турция преди насрочените за неделя президентски избори. На 10 август около 52 млн. турски граждани ще гласуват за 12-ия президент на Турция. За пръв път в над 90-годишната история на турската република държавният глава ще се избере пряко от народа. Досега той се избираше от парламента, но с референдума за промени в конституцията, който бе одобрен преди 3 години, президентът ще се избира пряко за срок от пет години и максимум за два мандата.

Най
-силната фигура, която се очертава да бъде 12-ият президент на Турция, е кандидатът на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) - министър-председателят Реджеп Тайип Ердоган. Социологическите анкети дават убедителна преднина на Ердоган още на първия тур с над 55 на сто, въпреки трудния период в последно време, който започна с безпрецедентни протести срещу авторитарния му стил през миналото лято; добави се и шумен корупционен скандал със съмнения за негово участие.

Шейсетгодишният консерватор, но и прагматичен политик Ердоган
вече 11 години управлява страната и, както изглежда, още не се е родил човекът, който да му се противопостави успешно. От Ататюрк насам никой друг не е успявал да промени Турция толкова много. Ердоган се ползва с широка подкрепа дори сред кюрдите заради икономическия напредък и процеса на мирно разрешение на кюрдския проблем, който започна правителството. В същото време все повече налагащият се авторитарен стил, разрастването на правомощията му като президент, които обеща, че ще предприеме, след като бъде избран, тревожат част от обществеността.

Предстоящите избори са интересни и с това, че освен Ердоган бяха издигнати още две кандидатури: едната е Екмеледдин Ихсаноглу - консенсусна фигура на две крайно противоположни като идеи и електорат партии
- социалдемократическата Народнорепубликанска партия и крайнодясната Партия на националистическото действие. Но в редовете и на двете партии има брожения срещу този кандидат, поради които той може да остане далеч зад Ердоган.

За пръв в
борбата за президентския пост в Турция участва представител на кюрдското малцинство - 41-годишният кандидат на прокюрдската Партия на демократичните народи Селяхаттин Демирташ, който се ползва с подкрепата на младите хора. Гласовете на кюрдите може да се окажат ключови, ако евентуално се стигне до балотаж на 24 август.

В една от предизборните си речи премиерът Ердоган подчерта: "Десети август ще стане датата на раждането на нова Турция, която ще продължи с уверени крачки към постигането на целта за превръщане в световна държава, ползваща се с авторитет в международната общност”.  

Предстоящите избори са интересни и с това, че Турция навлиза в период, в който от парламентарна република може да се превърне в президентска, каквито са амбициите на Ердоган, ако спечели вота.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!