Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Уникална операция извършиха успешно в "Пирогов"

| обновено на 13.08.14 в 15:03
Снимка: БГНЕС
Уникална операция за Югоизточна Европа се извършва в "Пирогов". Пациент е момиченце на 1 годинка, което има рядкото заболяване „Синдром на Поланд”. Едно на 100 хиляди бебета се раждат с този синдром. До момента в света са извършени едва 5 такива операции.

Малката Сиана от Трън се родила с четири липсващи ребра и слепване на останалите. Тя има начална форма на гръбначно изкривяване, млечната й жлеза не е на обичайното място, а по-високо. Тези аномалии са открити, когато бебето е било на три месеца.

За семейството е било финансово непосилно момиченцето да се оперира в чужбина. Фондът за лечение на деца веднага е одобрил заявлението за детето. Отпуснати са 43 хиляди лева, осигурени са средства и от фирми. Операцията се извършва от гост хирурга проф.Ралф Щукер, който е началник на Клиниката по детска ортопедия в Хамбург и от началника на Клиниката по детска хирургия в "Пирогов" проф. Росен Дребов.

Тя се наблюдава на живо в конферентната зала на "Пирогов" чрез интернет връзка от операционната и ще бъде документирана за научни цели.

Още по темата чуйте от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!