Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фестивал на местните занаяти и култура се провежда в Кипър

Снимка: Бранислава Бобанац

Фестивал на местните занаяти и култура започва днес в родното място на прочутата кипърска дантела “лефкаритика”. Едно от най-живописните села на острова е домакин на петдневен летен празник на красотата и творчеството.

Една от туристическите атракции на Кипър – красивото село Лефкара на южния склон на планината Тродос, ще събере по традиция стотици гости в дните на 34-ия си летен фестивал. Централно място в него заемат световноизвестната кипърска бродерия “лефкаритика” и изделията от сребърен филигран. Селото е център на тяхното изработване в Кипър и е прочуто в света с тях.

По време на фестивала многобройните му гости ще могат да видят изложби на уникалната бродерия и сребърни изделия, а и на място да наблюдават как те се правят в многобройните ателиета. Домакините канят и на туристически обиколки из селото и по забележителностите в района му. Вечерите са изпълнени с музикални програми, танци, театрални спектакли, представяния на нови книги и много забавление.

Известната местна бродерия “лефкаритика” е един от символите на Кипър. През 2009-а г. изключителната й ценност и традиции на изработка са признати, като дантелата е включена от ЮНЕСКО в списъка на световното нематериално културно наследство. За нейно начало се сочи 15-и век и оттогава жените в рода предават тайните и майсторството на ушиването й от поколение на поколение.

Най-голямата гордост на селото е гостуването на великия художник Леонардо да Винчи, което според местните хроники е станало през 1481 г. Ренесансовият творец е бил толкова впечатлен от произведенията на местните жени, че купил от тях дантелена покривка за украса на олтара на Миланската катедрала. През 1986 г. потомки на онези кипърски майсторки ушиват нова покривка с лефкаритика, с размери 5 метра на 2.5 метра, която даряват на катедралата. Великият художник е оставил в Лефкара свои ескизи на дантели, като и до днес най-известният и най-трудният за изпълнение модел е именно "Зиг-загът на Да Винчи".



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!