Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България не може да си плати членския внос в НАТО и дължи милиони на Русия за поддръжка на самолети

Снимка: mod.bg
България не може да си плати навреме членския внос в НАТО и дължи милиони на Русия за поддръжка на военните самолети. Това стана ясно от служебния министър на отбраната Велизар Шаламанов, който представи своя екип.

Бюджетът за отбрана е орязан с почти 100 милиона лева, оплака се служебното ръководство на военното министерство. Така в момента България не може да плати на Русия за вече ремонтирани двигатели за самолетите МИГ-29, които са доставени, съобщи министър Велизар Шаламанов.

Дължим 14 милиона на Русия за ремонтирани двигатели, които вече са получени и също трябва да търсим начин да отложим това плащане, защото приоритет е горивото за поддържане на въздушната сигурност и морската сигурност, както и планираните учения, които са изключително важни за поддържане на готовността на българската армия.

Шаламанов не уточни дали Москва ще се съгласи на разсрочено плащане, нито дали има риск от неустойки по руските договори. Заместник-министърът на отбраната Десислава Йосифова допълни, че ще се плащат най-належащите нужди на армията, но ще се пести от всичко останало.

Договорите за осигуряване на експлоатацията на техниката, преди всичко на военно въздушните сили, няма как да продължим плащания, ще има отлагане, ще има реприоритезиране и включително, забележете, членският ни внос в НАТО също не можем да платим.

Засега не се предвиждат съкращения на личния състав в отбраната. Замразява се обаче откриването на поделението във Враца, което бе планирано от предишния министър от БСП Ангел Найденов.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!