Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Ловеч днес се отбелязва 137-ата годишнина от освобождението на града

Снимка: Община Ловеч

Ловеч отбелязва  137-годишнината от Освобождението на града от османско иго и установяването на местно самоуправление.

В Катедралния  храм "Света Троица" от 16,30 часа ще бъде отслужена Панихида за загиналите. След това  едновременно ще бъдат поднесени венци и цветя на Алеята на българо-руската дружба, Белия и Черния паметник в парка "Стратеш", Кървавия камък в кв. "Дръстене", паметника на загиналите ловчалии в двора на катедралния храм "Света Троица" и паметната плоча на Цачо Шишков.

На откритата сцена на площада в стария квартал "Вароша" общинският духов оркестър ще изнесе празничен концерт. Ще бъде открита и изложба с живопис, скулптура и фотографии от  Националния пленер "Дувари 2014". От 21 часа на открит екран в Младежкия дом е прожекцията на филма "Скобелев. Белият генерал".

Първото освобождение на Ловеч е на 5-и юли 1877 г. от отряда на полковник Жиряков, но 10 дни по-късно турската армия отново превзема града. На 22-ри август Ловеч е освободен окончателно след 12 часа сражения от отрядите на  руските генерали Скобелев и Княз Имеретински, които разбиват осемхилядната турска армия. В града е сформирана местна власт, а първият кмет на Ловеч е Иван Драсов.

 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!