Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руският хуманитарен конвой тръгна към Луганск без разрешение

| обновено на 22.08.14 в 14:14
Снимка: ЕПА/БГНЕС

90 камиона от руския конвой с хуминатирна помощ за Югоизточна Украйна са пресекли границата и се движат към град Луганск, съобщиха информационните агенции. Според властите в Киев камионите не са получили разрешение за преминаване на границата нито от украинските гранични служби, нито от Международния комитет на Червения кръст, под чиято егида пътува конвоят и са в нарушение на постигнатите по-рано договорености. Украинският директор на службата за сигурност Валентин Наливайченко окачестви това като "пряка инвазия" от страна на Русия, но добави, че Киев няма да предприема действия, за да се избегнат "провокации". Москва трябва да понесе отговорността, ако нещо се случи с камионите, подчертаха властите в Киев. 

По-рано беше съобщено, че камионите са придружени от малка група проруски сепаратисти, но се придвижват без ескорт на Международния комитет на Червения кръст.  Представителят на МК на Червения кръст за Русия Галина Балзамова заяви, че организацията не съпровожда конвоя заради сложната обстановка в Югоизточна Украйна.
 
Екипът ни в Луганск ни съобщи, че обстрелът в града е продължил през цялата нощ. Международният комитет на Червения кръст счита, че не е получил достатъчно гаранции за безопасността, за да съпровожда конвоя. Към настоящия момент конвоят с руска хуманитарна помощ се движи и Червеният кръст не участва и не го съпровожда.

Москва взе решение хуманитарният конвой да започне да се придвижва към град Луганск, въпреки че от Киев все още няма съгласие за това заради водещите се в района ожесточени боеве. В специално изявление руското външно министерство посочва, че всички досегашни оправдания, които бяха пречка конвоят да стигне до бедстващите хора в района на хуманитарната катастрофа в Югоизточна Украйна, на практика са изчерпани. Ето защо руската страна е взела решение да действа и камионите с помощи за местното население са започнали да се движат по направление към Луганск, посочват от министерството и изразяват готовността на Москва колоната да бъде съпровождана от сътрудници на Международния червен кръст, които след това да участват и в разпределението на хуманитарните пратки.

Руското външно министерство също така предупреждава да не се предприемат опити да бъде провалена тази чисто хуманитарна мисия, която се подготвя отдавна в обстановката на пълна прозрачност и при взаимодействието на Украйна и Международния комитет на Червения кръст. Отговорността за възможните последици от евентуални провокации срещу хуманитарния конвой изцяло ще падне върху тези, които и занапред ще са готови да жертват човешките съдби в името на своите амбиции и геополитически стремежи, грубо пренебрегвайки нормите и принципите на международното хуманитарно право, се посочва още в декларацията на руското външно министерство. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!