Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Карабаджаков: Около 5 000 000 ваксини са необходими за борба с болестта "син език" у нас

Снимка: Радио Шумен

Около пет милиона дози ваксини са необходими за борба със заболяването "син език" у нас. Това съобщи в Карлово заместник изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните д-р Радослав Карабаджаков. Специалисти от Агенцията посетиха ферма в града и представиха конкретни мерки в подкрепа на стопаните, чиито животни са засегнати от болестта "син език". 

До момента умрелите животни от заболяването в страната са 3074, като само в Пловдивско те са над 330.

Инспекторите посетиха фермата на братята Иван и Марин Ангелови в карловския квартал "Сушица", където има умрели животни от болестта "син език". Иван разказа, че има една умряла крава, две овце и още пет-шест болни. 

Оборите и терените около фермата бяха напръскани срещу комара, който пренася "син език". България възнамерява да поиска финансова помощ от ЕК за тотална ваксинация на домашните селскостопански животни, съобщи зам.-директорът на Агенцията по безопасност на храните д-р Радослав Карабаджаков.

В момента сме в контакт с ЕК. На трети септември имаме техническа среща. България предлага ваксинация на поголовието на преживните животни. Това ще се извърши на два етапа. Първо, там, където не са заболели - още септември месец, и на пролет, догодина, тотална ваксинация на едри преживни и дребни преживни животни.

За ваксинацията на всички чифтокопитни животни са нужни 5 милиона ваксини, които ще струват пет и половина милиона лева. Ако ЕК одобри кампанията, Брюксел ще даде половината сума. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Заместник-министър Георги Костов отива в Калофер заради умрелите от "син език" животни

Зам.-министърът на земеделието и храните доц. д-р Георги Костов ще посети Калофер във връзка с организацията на събиране на мъртвите животни от болестта "син език" и извозването им за екарисаж. Сборният пункт ще бъде пред кметството в 15 ч., информират от..

публикувано на 22.08.14 в 10:51

Чакаме разрешение за ваксина срещу "син език"

На 3 септември чакаме разрешение от Е вропейската комисия за закупуване на 500 000 броя ваксини срещу болестта „син език". Това стана ясно след заседание то на кризисния щаб към МЗХ, на който бяха набелязани мерки за справяне с кризата ...

публикувано на 22.08.14 в 10:05

В. Грудев: МЗХ спря всички обществени поръчки, ситуацията с болестта "син език" е драматична

Министърът на земеделието Васил Грудев заяви пред Нова телевизия, че когато е поел земеделското министерство, е спрял редица поръчки, направени в последния момент. Спрял съм всички обществени поръчки, които изглеждат доста завишени. Например..

публикувано на 22.08.14 в 09:55