Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До 2020 г. в София ще има над 2 пъти повече паркова зеленина, отколкото днес

Снимка: Георги Корнейков, БНР

В момента на един столичанин са преброени около 16 кв. м. растителност от обществените паркове, без да са включени жилищните квартали. Най-висок дял зеленина, спрямо цялата зелена площ в столицата, имат районите "Студентски", "Триадица", "Илинден" и "Младост". Най-малък пък е делът на"Нови Искър" и "Връбница".

В петък стана ясно, че се очаква в края на годината да започне изграждане на парк "Възраждане", който ще е първата нова такава зона от 30 години насам. Обновяването на парковото пространство пред НДК пък започва с ремонта на фонтана и каскадите. Ще бъдат засадени цветя и дървета, за да се изолира паркът от уличния трафик.

До края на годината общината предвижда да ремонтира и градината при Националната художествена галерия, която ще бъде преасфалтирана. Изготвени са и проекти за парк "Герена", които включват: подмяна на настилки, парково осветление, две детски площадки за малки и големи деца, зона за спорт на открито, монтиране на фитнес съоръжения, детски амфитеатър, две заградени площадки за разходка на кучета, изграждане на автоматизирана поливна система и архитектурно оформяне на подходите към парка.

Има едно място в София обаче, което макар, че е подходящо за нов парк, все още пустее и хората в района са принудени да отидат в друг квартал, за да се разходят сред зеленина. Затова ентусиасти са се захванали сами с инициативата да направят нов парк. Мариана Гомилева посети мястото и проучи каква точно е идеята. Чуйте.

Общият устройствен план на столицата, който беше одобрен от Министерски съвет преди две седмици предвижда през следващите 15 години между 15 и 25% от зеленината в кварталите да бъде регулирана в обществена зелена площ. Предвижда до 2020 година в София да има общо 7 тематични парка.

Първият ще се казва "Искър" и ще предлага водни атракции тип "акваленд". Той ще обхваща територия от язовир "Искър", езерата "Пасарел" и "Панчарево", защитената местност "Урвич", кариерните езера и поречието на р. Лесновска до дефилето. Софиянци ще могат да се лекуват в нов балнеоложки парк "Жива вода", който ще обхване гр. Банкя, кв. "Горна Баня" и езерото "Суходол".

В северозападните покрайнини на София ще изникне спортно-атракционен комплекс, който ще се казва "Полето". Там ще бъдат построени различни спортни съоръжения, като летището в Божурище също ще се използва за тренировки.
Нов градски парк ще бъде вдигнат и в североизточната част на София. Той ще заем а около 200 хектара, което се равнява на част трета от Южния парк. В тази зона в момента няма зелени площи, тъй като е била предвидена за производство. Градските градини, Борисовата градина и паметниците на културата ще оформят парк "Зелената памет на София". Другият тематичен парк "Софийската света гора" ще обхване южните склонове на Стара планина. В него ще бъдат обединени всички манастири в района, като е замислено да има разходки по туристически маршрути. Витошките църкви и манастири ще са в комплекс - "Витошки", който ще се разположи във Витоша, Княжевската борова гора и Ботаническата градина. В Студентското градче ще бъде направен спортен парк, а в "Младост" - Източен. През 2020 година на всеки софиянец ще се падат по 38 квадратни метра зеленина, пише в градоустройствения план.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!