Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владимир Путин и Петро Порошенко разговаряха над два часа в Минск

| обновено на 27.08.14 в 07:24
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руският президент Владимир Путин и украинският президент Петро Порошенко разговаряха на "четири очи" в беларуската столица Минск. Преговорите продължиха два часа, докато предишната среща между двамата в Нормандия през юни продължи само 10 минути.

Петро Порошенко съобщи, че в резултат на срещата му с Путин е постигнато споразумение за консултации между граничните служби и военните на двете страни, предаде ДПА. Консултациите трябва да започнат незабавно, за да се изпълнят украинските искания за възстановяване на контрола върху границата с Русия. Възможно най-бързо ще бъде подготвен и план за прекратяване на огъня в югоизточната част на Украйна.

Руският президент Владимир Путин заяви, че е обсъдил с украинския президент необходимостта от прекратяване на насилието в Украйна и газовия спор между двете страни. Само от Киев зависи да формулира условия за прекратяване на огъня със сепаратистите, подчерта Путин и допълни, че Русия не може да говори за конкретни условия, но може да допринесе за мирния диалог.

Според руския президент постигнати са известни споразумения за оказването на руска хуманитарна помощ на югоизточните украински региони.

В Минск беше договорено подновяването на тристранните преговори между Русия, Украйна и ЕС за доставките на руски газ. Преговорите може да се състоят на 6-и септември, съобщи украинският президент Петро Порошенко. Подновяването на консултациите ще бъде обсъдено в Москва на 29-и август, когато еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер ще се срещне с руския министър на енергетиката Александър Новак.

ЕС е предложил постигането на междинно споразумение за газа между Украйна и Русия, без да се чака решението на Стокхолмския арбитражен съд. Имаме нужда от междинно решение за тази зима, заяви Йотингер.

Министърът на енергетиката на Русия Александър Новак подчерта, че при разумен подход от страна на Украйна, транзитът на руски газ към Европа няма да бъде възпрепятстван.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Кризата в Украйна е в центъра на вниманието на днешната среща на върха в Минск

Кризата в Украйна и последиците след подписаното от Киев споразумение за асоцииране с ЕС са в центъра на вниманието на днешната среща в Минск. В столицата на Беларус се събраха лидерите на страните от Митническия съюз, президентът на Украйна и представители..

публикувано на 26.08.14 в 18:23