Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Осъденият на доживотен затвор в Иран Живко Русев е бил предаден на България

Осъденият на доживотен затвор в Иран българин Живко Русев е бил предаден на България от иранските власти. Съобщението направиха от Прокуратурата и министерствата на правосъдието и на външните работи.

Шофьорът на камион от Гълъбово Живко Русев беше арестуван през септември 2008-а година в Иран, след като в товарния му автомобил бяха открити близо 130 килограма хероин. Съдът в ислямската република го осъди на смърт, но на следващите инстанции присъдата беше променена окончателно на "доживотен затвор".

Почти шест години Русев лежа зад решетките в северозападния ирански град Табриз, защото България няма двустранно споразумение с Иран за трансфер на осъдени лица. Въпреки това от външното ни министерство съвместно с Министерството на правосъдието и Прокуратурата обявиха, че такъв трансфер е бил направен вчера и българинът вече се намира в Софийския централен затвор. Според процедурата българският съд трябва да преразгледа размера на наказанието му според нашето законодателство.

Източници на "Хоризонт" уточниха, че връщането на Живко Русев в България е "резултат от активни дипломатически действия на високо равнище през последните седмици".

Въпреки санкциите и напрежението между Европейския съюз и Иран заради ядрената му програма София от години поддържа добри връзки с Техеран на ниво посолства, а у нас ежегодно пристигат за разговори заместник-министри от Иран.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!