Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Генкова: Прехвърлянето на специализираните ТЕЛК-ове към общите няма да затрудни работата им

Двете общи ТЕЛК на територията на Ловешка област – в Ловеч и Троян, ще започнат нормална работа още в началото на септември с осигурени в тях специалисти по белодробни заболявания, психиатрия и очни болести, след като всички специализирани ТЕЛК-ове в страната бяха закрити.
Директорът на Регионалната здравна инспекция в Ловеч д-р Цветолюба Генкова съобщи, че досиетата на пациентите от специализираните ТЕЛК-ове вече са обработени и прехвърлени в общите към болниците в Ловеч и Троян и няма да се налага пациенти да се насочват към други области.
Първите най-спешни 28 случая на срочни досиета, които трябва да бъдат гледани до септември, ще можем да ги организирани в близките 10 – 15 дена да бъдат гледани. Нямаме никакъв проблем по придвижването на тези 140 случая, които са преразпределени от очния и от психиатричния ТЕЛК и текущо да започнем да гледаме всички нови случаи, които ще се появят. Ако се допусне забавяне, то ще е в рамките на седмица – две най-много. Просто е необходимо процедурно време.
Д-р Генкова е категорична, че прехвърлянето на специализираните ТЕЛК-ове към общите няма да затрудни работата им, а ще улесни пациентите.

През 2013 г. през ТЕЛК-а в Ловеч са преминали 3150, а в Троян – 2380 души.

Закритата психиатрична комисия, обслужвала областите Ловеч, Плевен, Велико Търново и Габрово, е обработила 2620 случая през последната година при норматив 1500 случая на година.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!