Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повече от 30 служители на Пловдивския затвор ще се включат в протеста в София

Снимка: БГНЕС

Повече от 30 служители на Пловдивския затвор потеглиха към София, за да се включат в насрочения по обед национален протест пред Министерството на правосъдието на работещите в местата за лишаване от свобода.

Председателят на Управителния съвет на Синдиката на  служителите в затворите в България Иван Петров подчерта, че проблемите в системата са трупани с години, а държавата е абдикирала от задължението си да осигури адекватно финансиране. По думите на Иван Петров, сред причините, довели до последните няколко бягства от затворите, е и липсата на съвременни технически средства: Постоянно ни цитират – европейски условия, европейски условия, а там почти всичко е механизирано, всичко е с електроника, наблюдателни камери. При нас липсват дори противопрободни жилетки, палки, каски, щитове и други такива.

Настояваме също в бюджета за следващата година да залегне и увеличаване на заплатите ни, подчерта още Иван Петров: Нашите заплащания твърдя, че са най-ниските в целия сектор "Сигурност". В цифри означава някъде около 180-200 лева по-малко взимаме от колегите от "Полиция", "Пожарна", армията. Само за пример: най-ниската длъжност в армията – редник трета степен – получава по-високо заплащане с може би стотина лева от най-високата степен на надзирателската длъжност. Другите искания, както знаете, след бягствата през месец май, бяха наложени едни, според нас, рестриктивни мерки за преминаване към 12-часов график. Искаме това да бъде отменено, да бъде върнат 24-часовият график на дежурства в местата за лишаване от свобода, като график, който се е доказал. Ние работим от десетки години по този график.

Мотивите са, че голяма част от служителите в затворите пътуват от по-отдалечени населени места и при въвеждането на новата схема на работа губят повече средства и време за сметка на почивката си.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!