Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Реджеп Тайип Ердоган: Кипър е най-важната точка в дневния ни ред

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Новият турски президент Реджеп Тайип Ердоган прехвърли "топката" за решаване на Кипърския въпрос към Гърция, а също така поиска по-активни действия от международната общност. Това стана по време на посещението му днес в Северен Кипър. Това е първата визита в чужбина на Ердоган като държавен глава на Турция.

Кипърският проблем може да бъде решен в много кратък период от време, ако Гърция като гарант изпълни своите задължения, както това прави Турция, посочи новият президент на Турция Реджеп Тайип Ердоган в първите си изявления след пристигането си днес в признатата само от Анкара Севернокипърска турска република.

Кипър е най-важната точка в нашия дневен ред, обяви Ердоган. Той подчерта, че кипърските турци търсят справедливо решение, но противоположната страна не показва готовност за компромис. Според него за разлика от Северен Кипър, "Южен Кипър", както Ердоган нарича Република Кипър, никога не е имал положителен подход към Кипърския проблем.

Решението е възможно само ако и двете - северната и южната част на Кипър, покажат добрите си намерения, смята турският президент. Той очаква от Гърция като страна-гарант да бъде по-ефективна в това отношение.

Ердоган отново подчерта позицията на Анкара, че тя никога няма да забрави кипърските турци. Като част от нейните грижи той посочи проектите за прехвърляне на вода и електроенергия от Турция към острова. Спазването на човешките права, върховенството на закона и икономическото развитие правят Севернокипърската турска република пример за света, заяви турският президент. С доверието и подкрепата на Турция, турските кипърци ще живеят свободно и ще бъде гарантирано бъдещето им, увери Ердоган.

Визитата на новия турски президент в окупираните територии в Северен Кипър днес продължава около 9 часа. След пристигането си Ердоган положи венец и се поклони на на гроба на Рауф Денкташ, основател и първи президент на самообявилата се Севернокипърска турска република. Последваха разговори с лидера на кипърските турци Дервиш Ероглу, представители на т. нар. парламент и правителство, лидери на политическите партии. Програмата включва и среща с командването на турската армия в окупираните територии.

Политиците в Кипър осъдиха посещението на турския президент в окупираните територии. Представители на правителството и политическите партии в Кипър го оцениха като провокативно, което демонстрира експанзионистичните намерения на Анкара и не подкрепя усилията за решаване на Кипърския проблем, особено в навечерието на третия кръг преговори между лидерите на двете общности.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Ердоган на посещение в признатата само от Анкара Севернокипърска турска република

Новият президент на Турция Реджеп Тайип Ердоган е на посещение днес в признатата само от Анкара Севернокипърска турска република. Това е първата му официална визита като държавен глава в чужбина. В Кипър визитата на Ердоган в окупираните територии..

публикувано на 01.09.14 в 08:16