Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гражданска инициатива поиска 2000 лева заплата за младите лекари специалисти

2000 лева заплата за младите лекари специалисти е записана в проект на меморандум на Гражданска инициатива "Млади лекари за ново здравеопазване" , разпратен до политическите сили - ГЕРБ, БСП, ДПС и Реформаторския блок. Документът цели да даде повече възможностите за реализация на младите медици у нас.

"Млади лекари за ново здравеопазване" настояват чрез меморандума за достойно заплащане на новопостъпилите медици. Доктор Емануил Найденов, неврохирург от болница "Свети Иван Рилски" коментира:

Исканията по отношение на абсолвентите по медицина, които са най-рисковият контингент да напуснат страната, на практика 80 процента от тях декларират своето желание да напуснат България. Те в момента разчитат на практика на 400 лева месечно. Ние искаме четири минимални работни заплати, а по отношение на специалистите, които сега са придобили специалност и също са доста рисков контингент да напуснат страната, тъй като техните дипломи са абсолютно конвертируеми в страните от Западна Европа, нашето настояване е за шест минимални работни заплати.

Затрудненията пред абсолвентите също са посочени в проекта за меморандум:

Студент, който току-що е завършил медицина, да има възможност да започне тази специализация, която иска, и то близо до мястото, където той се е родил. Да се разкрият места за специализация в окръжните и в районни болници, искаме да се гарантира качеството на обучението на тези млади хора, да има коректив както позитивен, така и респективен по отношение на техните преподаватели. Искаме също така те да разчитат на едно уважение от страна на обществото, което те заслужават. Аз вярвам, че във всички тези политически сили разумът ще проговори в тях, а не точно партийната оцветка.

Проектът е подкрепен и от Асоциация на студентите-медици в България, фондация "Остани", Асоциация за развитие на медицинската общност.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!