Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Грудев: По-справедливо да се разпределят средствата за тютюнопроизводителите

Васил Грудев
Снимка: БГНЕС

За повече справедливост при разпределянето на средствата от държавния бюджет за подпомагане тютюнопроизводителите се обяви министърът на земеделието и храните Васил Грудев, който откри в Пловдив Третия международен форум на производителите на ориенталски тютюн. Министърът покани на среща представителите на браншовите организации, за да обсъди с тях възможностите за корекции в подзаконовата нормативната база, за да може през 2015-а година финансирането да достигне до всички реално работещи в сектора.  

Над 250 хиляди декара в България са засети с тютюн, а секторът е един от структуроопределящите  в областта на земеделието , подчерта още министър Грудев.  

Специално схемата за тютюна, тя се прилага с референтен период 2007 - 2009-а. Тя има определени финансови параметри, които ние ще запазим и за следващата година. Но моята идея е, в диалог с браншовите организации, ние да фиксираме един по-справедлив начин на разпределение, както и по-справедлив начин на прилагане на схемата така, че да избягаме от това, че фирми, които вече не съществуват, вече не са действащи и продължават да получават подпомагане. Този финансов ресурс на практика е отнет от малките тютюнопроизводители. От тези, които и в момента са на терен, тези, които и в момента страдат с обработката на културата. 

От своя страна заместник-председателят на Националната асоциация на тютюнопроизводителите Асен Кичуков подчерта, че  най-големият проблем , пред който са изправени в момента браншовите организации е запазването на производството на ориенталските тютюни и сортовете "Бърлей." Когато на 16 октомври темата ще се обсъжда на форума на Световната здравна организация в Москва, ще има мирни протести във всички държави производителки. 

У нас повече от 200 хиляди души са ангажирани в отглеждането на ориенталски тютюн, в Европа те са повече от 400 хиляди.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!