Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

УНИЦЕФ: 120 милиона момичета по света са били сексуално насилени преди да навършат 20 години

Либерийски жени разглеждат брошурата на УНИЦЕФ за предпазване от Ебола
Снимка: ЕПА/БГНЕС
120 милиона момичета по целия свят са били сексуално насилени преди да навършат 20 години, сочи доклад на УНИЦЕФ. Документът представя най-новите статистически данни, събрани в 190 държави. 95 хиляди деца и тийнейджъри, повечето в Латинска Америка и Карибския регион, са били убити само през 2012-а г.

Най-големият обем от събрани до момента данни за насилието над деца показва стряскащи цифри за физическо, сексуално и емоционално насилие. Една пета от жертвите на убийства по света са деца и юноши под 20-годишна възраст. Най-често това се случва в страни като Панама, Венецуела, Тринидат и Тобаго, Бразилия, Гватемала и Колумбия. Нигерия е с най-голям брой на убити деца - 13 хиляди.

Един на всеки трима ученици на възраст между 13 и 15 години в световен мащаб е редовно обект на тормоз в училище. Около 17 процета от децата в 58 страни са обект на тежки форми на физическо наказание - удари по главата, ушите и лицето. Над 40 на сто от децата от 2 до 14 години са обект на тежко физическо наказание в ЧАД, Египет и Йемен.

Близо половината от всички момичета на възраст от 15 до 19 години - около 126 милиона по света, считат, че понякога е оправдано съпругът да удря или бие жена си. Процентът нараства до 80 и дори повече в Афганистан, Гвинея, Йордания и Мали.

Според доклада, изложените на насилие деца е по-вероятно да станат на по-късен етап безработни, да живеят в бедност и да бъдат агресивни към другите.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!