Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джихадистите от "Ислямска държава" са похитили над 700 души в иракската провинция Анбар

| обновено на 06.09.14 в 15:34
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Джихадистите от "Ислямска държава" са похитили над 700 души в град Фалуджа в иракската провинция Анбар, съобщи ИТАР-ТАСС като цитира местни медии. Сред похитените има представители на силите за сигурност и държавни служители.

Вече няколко месеца иракските сили за сигурност водят ожесточни сражения с джихадистите в провинция Анбар. Само в административния център на провинцията Рамади и Фалуджа през август са загинали 268 души, а близо 800 са ранени.

Американската авиация е нанесла нови удари по сили на групировката „Ислямска държава“ в северен Ирак. През последните два дни са били бомбардирани позиции край Мосул и Арбил.

Сирийските военновъздушни сили също са засилили операциите срещу групировката в поречието на Ефрат - близо до град Ракка, съобщи ИТАР-ТАСС.

Срещата на върха на НАТО в Уелс приключи с постигане на съгласие за решителни действия срещу Ислямска Държава в Ирак и Сирия. От американска страна очакванията са до няколко седмици да се появи нов международен план, който очертава възможностите за справяне с предизвикателството.

В Уелс  Барак Обама е провел срещи на четири очи с лидерите на Турция и Йордания – две страни, които се смятат за ключови партньори при справянето с Ислямска Държава: 
През изминалите няколко дни имаше единодушие, че ИДИЛ представлява значителна заплаха за членовете на НАТО. Налице беше констатиране на нуждата от предприемане на действия.
Все още обаче не са ясни подробностите за такива действия. Знае се само, че скоро Държавният Секретар Джон Кери ще посети региона. 
Очкаванията на Съединените Щати са световните лидери да се обединят около единна стратегия преди срещата на Генаралната Асамблея на ООН по-късно този месец. 
Междувременно десет държави сформираха коалиция срещу Ислямска Държава. В групата влизат Съединените Щати, Великобритания, Франция, Германия, Канада, Австралия, Турция, Италия, Полша и Дания. Според Ню Йорк Таймс тези страни ше подкрепят съюзниците, които се бият пряко с Ислямска Държава  и ще продължат да атакуват екстремистите с въздушни атаки. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!