Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Синдикатът на служителите в затворите получи отстъпки за смените на надзирателите

Снимка: БГНЕС

Синдикатът на служителите в затворите получи отстъпки от управляващите за продължителността на смените в 80 на сто от местата за лишаване от свобода. Това стана на среща на синдикалните лидери с вицепремиера и министър на правосъдието Христо Иванов.

Работните смени на надзирателите в повечето затвори отново ще бъдат на денонощие, а не на 12 часа, както е досега, обяви синдикалният лидер Иван Петров.
До този момент 80 процента от един от  спорните проблеми за работното време е изчистен, остана леко отворен проблема с дружествата в Ловеч и Бойчиновци, като имаме уверението на екипа, че до края на тази седмица ще се намерят взаимно приемливи решения.
Христо Иванов уточни, че системата ще бъде смесена, но призна, че това е отстъпление:
Постигнати са конкретни решения за всяко конкретно място. Част от тези решения включват частично връщане към 24-часов режим на работа. Имаме временно отстъпление от препоръката на Комитета п,отив изтезанията, изобщо не искам да го смекчавам и замазвам.
Европейският комитет за предотвратяване на изтезанията се обяви в свой доклад именно против 24-часовите дежурства на надзорно-охранителния състав в България. Този комитет е специализиран орган към Съвета на Европа, най-старата паневропейска организация, защитаваща човешките права.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!