Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Анкара посрещна с голямо внимание плана на президента Обама за решителни действия срещу джихадистите

Планът на американския президент Барак Обама за решителни действия срещу джихадистите от "Ислямска държава" бе посрещнат с голямо внимание в Анкара. Турция, като страна, която граничи с Ирак и със Сирия, се съгласи да се включи в предложената от САЩ коалиция на страните за борба срещу "Ислямска държава". Вчера турското правителство заседава по този проблем. Медии коментират, че Вашингтон и Анкара имат обща визия по въпроса, свързан с борбата срещу организацията.

Проправителственият вестник "Йени Шафак" днес коментира по повод заседанието, че е било взето решение Турция да не участва във военна операция срещу джихадистите. Ако Турция се включи в каквато и да е операция, ще рискува живота на турските дипломати, които са заложници при джихадистите. Според турския вестник Анкара е заявила тази си позиция на американския министър на отбраната Чък Хейгъл, който преди няколко дни бе в Анкара. Хейгъл се върна с празни ръце, пише вестникът. Позицията на Анкара ще бъде по-скоро пасивна, твърди "Йени Шафак". Но САЩ ще потърсят сътрудничество с Турция, за да възпрепятстват преминаването на бойците от "Ислямска държава" през турската територия към Сирия. За тази цел Турция затяга контрола по сигурността на границите. Във вчерашното заседание на правителството участваха и командващите основните родове войски.
Между обсъжданите опции е и тази за предоставяне на военновъздушната база "Инджирлик" за удари срещу "Ислямска държава".

Междувременно американският държавен секретар Джон Кери пристига в Анкара за разговори с турските лидери във връзка с плановете на САЩ за борбата срещу джихадистите и ролята на Турция в тях.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!