Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гражданска инициатива иска експертна комисия да оцени реставрацията на "Яйлата"

Снимка: БГНЕС

Европейски пари се използват за унищожаване на българското културно наследство, заявиха от Гражданската инициатива за опазване на културно-историческото наследство. Те недоволстват от непрофесионално направена реставрация на археологическия резерват "Яйлата".  Проектът "Яйлата - античната врата на Добруджа“, финансиран по оперативната програма "Регионално развитие" е един от примерите за "бутафорна и подменяща същността псевдореставрационна намеса". Това заяви художникът Владо Руменов от гражданската инициатива, откъдето настояват процедурите, през които проектът е минал, да бъдат спешно инспектирани от независима експертна комисия с международно участие.

Правенето на проблеми около непрофесионалното и профаниращо възстановяване на културните паметници е негласна тенденция в политиката на държавата в лицето на досегашните екипи на Министерство на културата да маргенализира и постепенно да закрие Националния институт за недвижимо културно наследство, за да може държавата, необезпокоявана от експертни мнения да се разпорежда еднолично с паметниците, изхождайки единствено от конюнктурни и политически мотиви.

Според професор Дияна Гергова, зад проблемите около непрофесионалното възстановяване на културните паметници се крият корупционни интереси и са необходими промени:

Промените в закона за културното наследство, тъй като всички корупционни схеми са заложени именно в принципите на закона, в правомощията, дадени на местните администрации да решават съдбата на паметници от национално и световно значение. Един казус, обърнат към прокуратурата с конкретните лични отговорности на всички лица, които са сложили подписите си при реализирането на този проект.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!