Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НЗОК и БЛС единодушни, че трябва да се коригират клиничните пътеки

Снимка: БГНЕС

Здравната каса и Лекарския съюз са единодушни, че трябва да се коригират клиничните пътеки , да се мисли за въвеждане на нови дейности и извеждане на други от болничната в извънболничната дейност. Започна подготовката на новия Рамков договор  за 2015 и първите срещи между Надзорния съвет на здравната каса и Лекарския съюз. Обобщение на :

От Лекарския съюз и Здравната каса са готови за анализ на алгоритмите на кланичните пътеки за да се оптимизира болничната система. Председателят на Надзорния съвет на касата Кирил Ананиев каза: 

Тъй като в някои от клиничните пътеки има безобразни неща, бих казал, неща, които не се вършат, а са записани вътре като алгоритъм.

Този преглед на пътеките трябва да доведе до по качествена здравна грижа за хората, заяви управителят на касата доктор Румяна Тодорова.

Нивата на компетентност на болниците са по количествени показатели определени. Ние пак по инерция си говорим за качество, всъщност количеството не може да търси качество. Трябва да имаме критерии за качество вътре.

Лекарският съюз ще настоява да бъде променен основният пакет от здравни дейности, покривани от касата и в него да се включат две нови процедури - анестезия и работата на патоанатомите, съобщи председателят му д-р Цветан Райчинов:

Анестезия и патоанатомия са двете основни рискови специалности в България, за които чакаме да няма кадри.

За целта ще са нужни около 40 милиона лева. За още промени ще преговарят от съсловната организация, допълни Райчинов:

Има пътеки, които са недофинансирани. Ще продължим  да настояваме и за тях цените да бъдат коригирани, особено педиатричните пътеки. Продължаваме да настояваме някои дейности да излязат от Касата, като например лечение на редки заболявания. Те трябва да са в Министерството със специализиран фонд. Същото е и за интензивното лечение като част от спешната помощ. Би следвало да е към Министерството.

Всички лекарски колегии и бордове по специалности ще изпращат своите предложения, свързани с рамковото договаряне до края на септември.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!